Kavą ir arbatą desertui pamirškite. Nustebsite, koks gėrimas gali derėti su saldėsiais

Tamsus alus ir juodųjų serbentų pyragas? O gal kvietinis alus ir „Pana Cotta“? Tokie deriniai daugeliui gali pasirodyti neįprasti, tačiau jie nustebins naujais patyrimais. Prie tinkamos alaus rūšies galima priderinti įvairų maistą, tereikia atrasti harmoniją tarp šių dviejų dalykų.

„Jei saldumynus galima derinti su padažais, obuolių pyragą –su plombyru, tad ir alus gali derėti su desertais. Derinimui svarbu parinkti produktus, kurie padeda atskleisti vienas kito skonius aromatus ir paslėptas natas“, – pažymi „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis.

Nors pasaulyje alaus ir desertų derinimo tradicija egzistuoja jau kurį laiką, Lietuvoje ji dar tik skinasi savo kelią. Iki šių dienų daugelis stebisi sūrio ir alaus deriniu, tad mažiau girdėtas –alaus ir desertų daugeliui yra nesuprantamas ir neatrastas. V. Čičelis įsitikinęs, kad šio derinio prigijimui Lietuvoje dar reikia laiko ir patirties sėmimosi iš užsienio šalių.

„Puikus pavyzdys – Belgija, atkreipkite dėmesį, kad prekybos centruose šalia atitinkamų maisto produktų galima rasti derančius gėrimus. Pasaulyje daugelyje kavinių ir restoranų galima rasti desertų meniu, kur surašyti geriausiai prie saldėsių derantys alaus pavadinimai. Po mažu tai atkeliauja ir iki Lietuvos, kuo mažiau nusistatymų turėsime, tuo daugiau galėsime išbandyti ir atrasti naujų skonių“, – pastebi „Vilkmergės“ alaus someljė V.Čičelis. 

Anot jo, dažniausia klaida, kurią daro žmonės derindami alų ir saldumynus yra panašių skonių pasirinkimas. Pvz., jei rinksimės salstelėjusį alų ir saldų desertą, skoniai vienas kitą perpildys ir nederės. 

„Tai lygiai tas pats lyg gerti arbatą su cukrumi ir įsidėti dar daugiau cukraus, nes prieš tai buvo neskanu. Alus yra lengvas alkoholinis gėrimas, turintis labai plačią skonių paletę, tad jį galima pritaikyti prie kiekvieno deserto. Vienas iš Vilniaus Alaus Festivalio rėmėjų, „Vilkmergės Nealkoholinis alus“ suteiks ypatingą galimybę pasisemti žinių, kaip derinti alų ir desertus. Šiuos netradicinius derinius pirmieji bandys aptarnavimo srities profesionalai kelių uždarų paskaitų metu specialiai tam skirtoje degustacijų salėje“, –sako V. Čičelis, vienas iš festivalio organizatorių.

Norint atrasti labiausiai patinkantį derinį, svarbu žinoti keletą taisyklių.

„Derinant saldėsius ir alų nereikėtų rinktis per daug stipraus, kartaus ar rūgštaus alaus, nes tai alkoholio skonį padarys agresyviu. Verčiau rinkitės tokią alaus rūšį, kuri bus saldesnė už desertą, antraip saldumynas užgoš alų. Pavyzdžiui, vaisiniai desertai puikiai derės su nealkoholiniu šviesiu alumi. Pabandėme sukurti kelis derinius su „Vilkmergės“ nealkoholiniu alumi. Geriausiai desertų ir alaus skonių paletės atsiskleidė derinant nealkoholinį alų ir švelnias uogų kremo tartaletes bei figų ir rikotos sūrio pyragą.

Džiugu, kad alaus skonių ir derinimo galimybių apstu: karamelinius desertus siūlome derinti su šviesiu alumi, varškės pyragus, turinčius šiek tiek rūgštumo – su stout stiliaus alumi“, – patarimais dalijasi „Vilkmergės“ alaus someljė V. Čičelis.

Jis  primena, kad alus ir desertas neturėtų būti tokio paties skonio. Pvz., šokoladinis porteris nėra tinkamiausias pasirinkimas su šokoladiniu tortu, toks derinys vienas kito nepapildys ir greičiau susipeš.

Tačiau svarbiausia, anot someljė, kuo daugiau ragauti ieškant labiausiai tinkančio skonio.

„Reikia ragauti kuo daugiau skirtingų derinių, o tada ateis ir suvokimas apie tai, koks gi yra puikus derinys. Džiaugėmės, kad Vilniaus Alaus Festivalio rėmėjai stengiasi edukuoti festivalio dalyvius. „Vilkmergės“ nealkoholinio alaus meistrai nuolat stengiasi nustebinti ir atskleisti netradicinius skonius, neatrastas maisto ir nealkoholinio alaus natas, nebijo eksperimentuoti. Kuo daugiau įsitikinimų turėsime, tuo labiau save apribosime nuo suvokimo, todėl reikia ragauti, ragauti ir dar sykį ragauti“, – teigia someljė.

Alaus rūšys ir desertų derinimo rekomendacijos pagal V. Čičelį:

Šviesusis alus – karameliniai desertai

Tamsusis alus  – vyšnių pyragas, juodųjų serbentų pyragas

Kvietinis alus – „Pana Cotta“

Nealkoholinis alus – vaisiniai pyragai

Kriek alus – šokoladiniai pyragai

Stout stiliaus alus – varškės pyragai, gali būti lengvą rūgštelę turintys

Degustacijos vyks Vilniaus alaus festivalyje – VAF 2018, kuris vyks lapkričio 30 – gruodžio 1 dienomis, Lofte.

VAF ALAUS FESTIVALIS VIKLMERGĖ SOMELJĖ VIDMANTAS ČIČELIS ALUS
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
Kepame Velykų pynę: populiari ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje Jei vis dar ieškote idėjų, kuo papildyti Velykų meniu, šis kepinys neabejotinai papuoš stalą ir sukurs šventinę atmosferą. Ne veltui nostalgiškai skani Velykų pynė nuo neatmenamų laikų puikuodavosi ne tik ant mūsų protėvių stalo, bet buvo ir tebėra tikra pažiba įvairiose tautose. Tiesa, pasaulio virtuvėje šios mielinės pynutės receptūros ir pavadinimai skiriasi, tačiau visų jų skonis ir sukel...
Gamta
Š. m. balandžio 27 d. gyventojai kviečiami sodinti mišką – šią dieną visoje Lietuvoje vyks „Nacionalinis miškasodis 2019“. Tai jau kelerius metus iš eilės LR Aplinkos ministerijos ir VĮ Valstybinių miškų urėdijos organizuojama miško sodinimo šventė, įprasminanti bendrą visuomenės ir miškininkų rūpestį mišku ir palikimu ateities kartoms.  „Kviečiu visus gamtos ir miško mylėtojus surasti laiko ir pasodinti medelį. Mūsų šalyje auga gražūs miškai, kuriais didž...
Įvykiai
Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) distribucijos ir technologijų vystymo centru Baltijos jūros regione siekianti tapti Klaipėda, gegužės 15-16 dienomis, suburs šioje sferoje proveržį kuriančių verslo organizacijų atstovus. „Klaipėda LNG Forum 2019“ – didžiausias iki šiol uostamiestyje organizuotas SGD tematikos renginys, pateiksiantis itin platų įžvalgų spektrą apie skirtingas šios industrijos sritis. Forumą organizuoja Lietuvos SGD klasterio partneriai Kla...
Sveikata
Ilgai lauktas pavasaris vis dažniau džiugina mus šiluma ir kviečia mėgautis pirmaisiais saulės spinduliais, tačiau Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto doktorantė, Infekcinių ligų ir dermatovenerologijos klinikos gydytoja Inga Kisielienė perspėja, kad saulė gali būti ne tik maloni, bet ir kenksminga. Vienas svarbiausių odos priežiūros būdų yra apsauga nuo saulės, tačiau ar tikrai žinome, kaip saugotis? Atšilus orams, dermatologai vis garsiau kalb...
Laisvalaikis
Keptas ėriukas, kiaušiniais įdaryti tartai ar džiovintų vaisių pyragai – tai lietuviams vis dar neatrasti Velykų patiekalai, kuriais didžiuojasi įvairios Europos šalys. „Per Velykas dažnas lietuvis ruošia cepelinus, balandėlius, o desertui patiekia šakočius. Ir nors tai yra neatsiejama lietuviškosios virtuvės dalis, šiemet kviečiu pasižvalgyti po kitas Europos šalis ir atrasti kiek kitokią Velykų virtuvę“, – teigia šefas Gian Luca Demarco ir dalinasi įžval...
Įvykiai
Klaipėdos jūrininkų ligoninė paminėjo savo veiklos 25-metį. Klaipėdos dramos teatre vykusiame šventiniame renginyje netrūko šiltų žodžių kolegoms, įvertinimų, padėkų, plojimų ir geros nuotaikos. Pasveikino Premjeras Šventėje dalyvauti negalėjęs Lietuvos Respublikos Premjeras Saulius Skvernelis perdavė sveikinimus Klaipėdos jūrininkų ligoninės bendruomenei ir padėkas. „ Gerbiami Klaipėdos Jūrininkų ligoninės darbuotojai, Jūsų pašaukimas ir kasdieninis darba...
Lietuvoje
Mokslas ir verslas vienija jėgas stiprinant Klaipėdos regiono moksleivių ir studentų technologinius gebėjimus ir žinias bei auginant jaunuosius talentus, kurių reikia perspektyviausioms šiandienos industrijoms. Toliaregiški tikslai balandžio 16 d. buvo įtvirtinti Klaipėdos universiteto (KU) ir tarptautinės kompanijos „Emerson" bendradarbiavimo sutartimi dėl „STEAM" centro vystymo. Dokumentą pasirašiusieji KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas ir „Eme...
Sveikata
Balandžio 16 dieną Klaipėdos dramos teatre įvyko neeilinė spaudos konferencija, kurią teatras surengė drauge su Klaipėdos jūrininkų ligoninės medikais – jie teatralus mokė teikti pirmąją pagalbą naudojant išorinį širdies masažuoklį (defibriliatorių).  Konferencijoje dalyvavo, išsamiai apie pirmosios pagalbos teikimą ir žmogaus gaivinimą defibriliatoriumi žurnalistams ir teatro darbuotojams pasakojo Lietuvos širdies asociacijos Klaipėdos skyriaus vadovė, Kl...
Laisvalaikis
VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija stiprina bendradarbiavimą su mokslo įstaigomis. Įmonė neseniai pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Klaipėdos valstybine kolegija, kurią įprasmina šį trečiadienį organizuojama bendra mokslinė-praktinė konferencija.Vienas iš bendradarbiavimo tikslų - dalintis patirtimi bei žiniomis, organizuoti mokslinius tyrimus, bendradarbiauti ugdant studentų praktinius gebėjimus, bendradarbiauti skleidžiant Lietuvos kaip jūr...