Maistas toks dailus, kad net gaila valgyti: kas tie mįslingieji „Budos“ ir „havajietiški dubenėliai“?

Skaičiuojama, kad maistas – viena populiariausių įrašų temų socialiniuose tinkluose. Ir ne retas sutiks, jog būtent šiuo metu socialiniuose tinkluose „ant bangos“ įvairiaspalviai, iš tolimų pasaulio kampelių kilę užkandžių rinkiniai, angliškai vadinami „Buddha bowl“ ir „poke bowl“. Kas tai ir kaip juos paruošti, pasakoja ekspertai.

„Budos dubenėlis“ (angliškai „Buddha bowl“) yra vegetariškas vieno dubens patiekalas, kuriam galima naudoti tiek šviežias, tiek termiškai apdorotas daržoves, baltyminį maistą, grūdinės kilmės produktus, taip pat įvairiausius priedus – riešutus, sėklas ir kita. Griežtų taisyklių, kas dera ir kas nedera ruošiant šį užkandį, nėra, tad „Budos dubenėlis“ yra būtent tas patiekalas, kurį gaminant nereikia bijoti eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius“.

Nors ingredientai šiam patiekalui, rodos, nėra griežtai apibrėžti, tinka viskas, ką mėgstate, yra keletas aspektų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, jei norite, kad jūsų ruošiamas „Budos dubenėlis“ išties pavyktų:

  • Šio patiekalo pagrindą dažniausiai sudaro šviežios lapinės daržovės – garbanotasis lapinis kopūstas, špinatai, kitos įvairios salotos. Tad salotomis reikėtų iškloti pasirinkto indo – dubenėlio ar lėkštės – dugną. Galima rinktis tik vienos rūšies salotas arba derinti kelias jų rūšis. 
  • Panaudokite jūsų mėgstamas kruopas – grikius, ruduosius ar laukinius ryžius, speltos, perlines ar kitas.
  • Šalia reikėtų sudėlioti augalinių baltymų turinčius produktus, pavyzdžiui, pupeles, sojų pupelių (tofu) gaminį, virtus lęšius, avinžirnius.
  • Nepamirškite daržovių – jos gali būti šviežios, keptos ar virtos. Puikiai tiks paprikos, ridikėliai, agurkai, morkos, smidrai, batatai, brokoliai ir kitos.
  • Sveiki riebalai – būtini. Tai gali būti sezamų sėklos, riešutų sviestas, avokadas ar kita.
  • Tiek dėl grožio, tiek dėl naudos „vieno dubenėlio“ patiekalui užbaigti rinkitės įvairius daigus, sėklas, riešutus, šviežias žoleles, pavyzdžiui, baziliko ar rozmarino lapelius. Nepamirškite užkandžio pagardinti ir natūraliais prieskoniais: spaustomis geltonosios ar žaliosios citrinų sultimis, tarkuotu imbieru.
  • Sudėję visus ingredientus vienus šalia kitų, jų nemaišykite. Skanaus!

Kitas šio patiekalo variantas yra kilęs iš Havajų ir pagal kilmę vadinamas „havajietišku dubenėliu“ (angliškai „poke bowl“). Pagrindinis šio užkandžio ingredientas – šviežia, neapdorota žuvis.

Gaminant „havajietišką dubenėlį“ reikėtų prisiminti tik vieną taisyklę – visi patiekalui paruošti reikalingi produktai turi būti itin švieži.

Kaip paruošti šį havajietišką užkandį:

  • Išsirinkite vieno dubenėlio patiekalo pagrindą. Tai gali būti išvirti rudi ar apvalieji ryžiai, itin smulkūs makaronai („noodles“) arba salotos.
  • Vieną dalį pagrindinio „havajietiško dubenėlio“ ingrediento – aukštos kokybės žuvies file – supjaustykite išilgai, o kitą dalį – horizontaliai. Tai ruošiam patiekalui suteiks žaismingumo. Jeigu vis dėlto šviežios žuvies nemėgstate ar ruošiant patiekalą jos tiesiog neturite, naudokite virtas krevetes. „Havajietiškam dubenėliui“ taip pat puikiai tiks tunas, plekšnė, lašiša.
  • Papuoškite ir pagardinkite patiekalą šviežiomis daržovėmis ir vaisiais, pavyzdžiui, avokadu, šparaginėmis pupelėmis, ridikėliais, morkomis, agurkais, raudonaisiais svogūnais, mangu. Taip pat nepamirškite ir riešutų, įvairių sėklų bei jūsų mėgstamų prieskonių.
  • Sudėję visus ingredientus, jų nemaišykite. Skanaus!
BUDOS DUBENĖLIS HAVAJIETIŠKAS DUBENĖLIS MAISTO GAMYBA RECEPTAI
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Išbandykite savo jėgas Nacionaliniame ekonomikos egzamine. Tai unikali iniciatyva skirta kiekvienam, norinčiam pagauti ekonomikos ritmą, pasitikrinti ekonomikos žinias ir geriau ją suprasti. Antrą kartą organizuojamas Nacionalinis ekonomikos egzaminas provokuoja mąstyti ir kviečia pastebėti, kiek daug ekonomikos yra mūsų kasdienybėje. Nacionalinis ekonomikos egzaminas vyks kovo 27 dieną, nuo 10 iki 19 valandos. Laikymas vyks internete – www.ekonomikosegzam...
Įvykiai
„GetJet Airlines“ aviakompanija naują skrydžių sezoną pasitinka gerokai atsinaujinusi. Bendrovė ir toliau pildo savo orlaivių parką, tad vasaros skrydžių sezoną pasitiks turėdama 15 lėktuvų. Be to, pasirašius ilgalaikę bendradarbiavimo sutartį su didžiausiais Lietuvos turo operatoriais ir pradėjus vykdyti užsakomuosius skrydžius, įmonės matomumas tapo itin svarbiu, tad „GetJet Airlines“ pristato atnaujintą savo logotipą, kuriuo jau pradėjo žymėti savo orla...
Testas!
Šiame paveikslėlyje paslėptos trys boružės ir trys vaiko veidai. Jūsų užduotis  juos rasti per 1 minutę. Atsakymą rasite apačioje. Mes paruošėme jums keletą išbandymų, keleta klasikinių užduočių. Kai kurioms iš jų reikės tik dėmesio, kitoms - dėmesingumo ir ar loginio mąstymo. Imsitės iššūkio?  Mūsų dėmesio testai pateikiami nuotraukose ir susideda iš skirtingų tipų užduočių: rasti klaidą, rasti skirtumus ir padaryti logiškas išvadas. Testo atsakymas
Įvykiai
Savaitgalį šalies parduotuvėse vykusi „Maisto banko” akcija pasižymėjo aktyviu aukojimu. Per dvi dienas nepasiturinčiųjų maitinimui savanoriai surinko 479 tūkst. eurų vertės maisto. „Toks rezultatas pranoksta pavasarių „Maisto banko“ akcijų rezultatus“, - džiaugiasi laikinoji „Maisto banko“ vadovė Kristina Tylaitė. 74 miestuose paaukoti maisto skurstantiesiems prašė savanoriai surinko 415 tūkst. įvairių ilgai negendančių maisto.“ „Maisto banko“ akcijos sav...
Laisvalaikis
Kelionių organizatoriai pastebi, jog būtent pavasaris yra antras populiariausias atostogų laikas, kuris poilsiautojų srautais nusileidžia tik vasarai. Ir tai ne nuostabu, mat pavasarį užsienio kurortuose galima pasimėgauti ne tik vasariška šiluma, bet ir poilsiu su visa šeima, kuomet mokyklinio amžiaus vaikai turi visą savaitę, laisvą nuo pamokų. Pasidovanoję išvyką į vieną populiariausių užsienio kurortų, įpusėjus balandžiui, galite nušauti du zuikius vie...
Įvykiai
juokdary išminčiaus širdim – uždangą nakties pakėlęs surinkęs karalių ašaras bėgantį laiką ir gėlą – nusimesk savo rūbą dulkėtą ir pabūk dar laimingas akimirksnį vėlų – kai visi užmiršo tave senojo teatro tyloj pasilikusį...   dar pabūk juokdary – dar iš laimės virpėdamas šok savo šokį – netikros mėnesienos šviesoj netikrų karalysčių karaliams...   Šį eilėraštį Birutė Mar parrašė lygiai prieš dvidešimt metų Teatro dienos proga. Birutė Mar – šiuo pavard...
Savivalda
Klaipėdos miesto savivaldybės taryba kovo 21 d. posėdyje pritarė Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos siūlymui 2019-uosius metus paskelbti Didžiojo elingo metais. Taip siekiama pažymėti Lindenau laivų statyklos 100 metų sukaktį. Lindenau laivų statykla yra pripažinta kultūros vertybe. Čia yra išlikę ne tik pastatai, bet ir unikalus technikos paveldas, o statyklos didysis elingas dominuoja miesto ir uosto centrinės dalies panoramoje. Didysis elingas –  ta...
Įvykiai
Kovo 26 d. Klaipėdos Kultūros fabrike visą dieną vyks „Mokomųjų bendrovių regioninė mugė" (MMB), kurios metus moksleivių komandos pristatys savo paslaugas, produktus ir verslo idėjas, o komisija rinks bei apdovanos geriausius.Ateinantį antradienį vyksianti mugė - atvira visuomenei, tad kviečiame dalyvauti, palaikyti jaunuosius verslininkus ir jų idėjas bei įsigyti mugės dalyvių prekes ar paslaugas. Paroda vyks  11 - 17 val.Regioninė mugė - tai mokomųjų ben...
Įvykiai
2019-ųjų „Sony“ pasaulinės fotografijos apdovanojimuose Lietuvos nacionalinį prizą pelnė klaipėdiškis fotografas Ruslanas Bolgovas, kuris konkurse dalyvavo su nuotrauka, pavadinta „Veidas“. Iš viso Pasaulinės fotografijos organizacija ir „Sony“ nacionalinius prizus įteikė fotografams iš 62 šalių visame pasaulyje. Ruslano Bolgovo fotografija „Veidas“ apdovanojimų vertinimo komisijos buvo pripažinta geriausia nuotrauka iš visų, kurias pateikė konkurse dalyva...