Amerikietiška svajonė virtuvėje – ranka pasiekiama ir Lietuvoje

Kiekvienas besisvečiuojantis Amerikoje greitai pastebi išskirtinius amerikiečių valgymo ir apsipirkimo įpročius. Kai kurie neatskiriami amerikietiškos virtuvės gardėsiai spėjo prigyti ir Lietuvoje – daugelis jau pamėgo sūrio pyragus, keksiukus ar klevų sirupu bei riešutų sviestu pagardintus įvairius patiekalus. Ilgą laiką už Atlanto viešėjusi ir amerikietiška virtuve besidominti maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė dalinasi pastebėjimais apie amerikiečių valgymo tradicijas bei tikros klasikos – amerikietiškų blynelių – receptu.

Klevų sirupas – Šiaurės Amerikos gintaras

Černę Amerikoje labiausiai nustebino platus paruoštų produktų, gaminant leidžiančių peršokti vieną ar kelis žingsnius, pasirinkimas: „Amerikoje tai įprasta dėl itin spartaus gyvenimo tempo. Pastebėjau, kad ten žmonės stengiasi apsipirkti „į priekį“, o lentynose daugiausiai galima rasti itin didelių produktų pakuočių, skirtų šeimoms arba vartoti ilgesnį laiką“.

Besilankant Amerikoje A. Černei teko paragauti daugelio tradicinių amerikietiškų patiekalų – nuo klasikinių Čikagos dešrainių iki garsiojo Niujorko sūrio torto. Visgi, kaip vienas gardžiausių amerikietiškų skonių jos šeimai atminty išliko amerikietiški blyneliai. Tiek stori ir purūs, patiekiami su klevų sirupu, tiek ploni, gausiai pagardinti kremu, uogomis ir milteliniu cukrumi.

„Klevų sirupas, vadinamas Šiaurės Amerikos regiono skystuoju gintaru, tinka ne tik prie blynų ar vaflių, bet ir kartu su obuolių pyragu arba kaip ledų ir kokteilių pagardas. Jis taip pat dažnai naudojamas kitų desertų – tortų, pyragaičių, pyragų ar pudingų gamybai“, - sako A. Černė.

Iš šios šalies maisto tinklaraštininkė taip pat parsivežė vieną mėgstamiausių pusryčių patiekalų – avižinę košę su bananu ir riešutų sviestu. Anot jos – šių trijų ingredientų skoniai idealiai dera tarpusavy, o dėl savo maistinių savybių suteikia daug energijos dienos pradžiai.

Na, o tam, kad net ir praūžus amerikietiškai savaitei kiekvienas, kada panorėjęs galėtų prisiminti amerikietiškos svajonės skonį, A. Černė dalijasi savo pamėgtu amerikietiškų blynelių receptu, idealiai tinkančiu lėtiems savaitgalio pusryčiams.

„Šių blynų tešla yra tirštesnė, dažnai jie yra formuojami gana dideli ir kepami ant silpnos ugnies. Nors jų tešla dažnai ruošiama su pienu, rekomenduočiau jį keisti raugintomis pasukomis – nuo to blyneliai taps dar puresni. Iškepus blynus tradiciškai sudedu į aukštą stirtą ir apšlakstau klevų sirupu. Šalia jų tinka ir gabalėlis sviesto“, - šypsosi maisto tinklaraštininkė A. Černė.

Ingredientai:

  • 1 ½ stiklinės (210 g) miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 1 arb. š. sodos
  • ½ arb. š. druskos
  • 2 valg. š. rudojo cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 ¼ stiklinės (310 ml) raugintų pasukų
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 60 g tirpinto sviesto

Pateikimui:

  • miltelinio cukraus
  • klevų sirupo
  • šviežių uogų

Paruošimo būdas:

  • Paruoškite blynų tešlą: dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Atidėkite į šalį;
  • Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite rudąjį cukrų, kiaušinius, raugintas pasukas, vanilės ekstraktą ir tirpintą atvėsintą sviestą. Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir gerai išmaišykite;
  • Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Į įkaitusią keptuvę dideliu šaukštu ar samteliu pilkite tešlą, formuodami blynelius. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 2 minutes, kol apatinė blyno pusė gražiai apskrus, o viršutinėje neapkepusioje blyno pusėje ims kilti burbuliukai. Atsargiai apverskite blynelius ir lygiai taip pat apkepkite kitą jų pusę;
  • Iškepusius blynus sudėkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę ar padėklą, kad sugertų riebalus;
  • Iškeptus blynelius apibarstykite milteliniu cukrumi, apšlakstykite klevų sirupu ir pagardinkite šviežiomis uogomis.

Skanaus!

KLEVŲ SIRUPAS AMERIKIETIŠKI BLYNELIAI ASTA ČERNĖ
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Išbandykite savo jėgas Nacionaliniame ekonomikos egzamine. Tai unikali iniciatyva skirta kiekvienam, norinčiam pagauti ekonomikos ritmą, pasitikrinti ekonomikos žinias ir geriau ją suprasti. Antrą kartą organizuojamas Nacionalinis ekonomikos egzaminas provokuoja mąstyti ir kviečia pastebėti, kiek daug ekonomikos yra mūsų kasdienybėje. Nacionalinis ekonomikos egzaminas vyks kovo 27 dieną, nuo 10 iki 19 valandos. Laikymas vyks internete – www.ekonomikosegzam...
Įvykiai
„GetJet Airlines“ aviakompanija naują skrydžių sezoną pasitinka gerokai atsinaujinusi. Bendrovė ir toliau pildo savo orlaivių parką, tad vasaros skrydžių sezoną pasitiks turėdama 15 lėktuvų. Be to, pasirašius ilgalaikę bendradarbiavimo sutartį su didžiausiais Lietuvos turo operatoriais ir pradėjus vykdyti užsakomuosius skrydžius, įmonės matomumas tapo itin svarbiu, tad „GetJet Airlines“ pristato atnaujintą savo logotipą, kuriuo jau pradėjo žymėti savo orla...
Testas!
Šiame paveikslėlyje paslėptos trys boružės ir trys vaiko veidai. Jūsų užduotis  juos rasti per 1 minutę. Atsakymą rasite apačioje. Mes paruošėme jums keletą išbandymų, keleta klasikinių užduočių. Kai kurioms iš jų reikės tik dėmesio, kitoms - dėmesingumo ir ar loginio mąstymo. Imsitės iššūkio?  Mūsų dėmesio testai pateikiami nuotraukose ir susideda iš skirtingų tipų užduočių: rasti klaidą, rasti skirtumus ir padaryti logiškas išvadas. Testo atsakymas
Įvykiai
Savaitgalį šalies parduotuvėse vykusi „Maisto banko” akcija pasižymėjo aktyviu aukojimu. Per dvi dienas nepasiturinčiųjų maitinimui savanoriai surinko 479 tūkst. eurų vertės maisto. „Toks rezultatas pranoksta pavasarių „Maisto banko“ akcijų rezultatus“, - džiaugiasi laikinoji „Maisto banko“ vadovė Kristina Tylaitė. 74 miestuose paaukoti maisto skurstantiesiems prašė savanoriai surinko 415 tūkst. įvairių ilgai negendančių maisto.“ „Maisto banko“ akcijos sav...
Laisvalaikis
Kelionių organizatoriai pastebi, jog būtent pavasaris yra antras populiariausias atostogų laikas, kuris poilsiautojų srautais nusileidžia tik vasarai. Ir tai ne nuostabu, mat pavasarį užsienio kurortuose galima pasimėgauti ne tik vasariška šiluma, bet ir poilsiu su visa šeima, kuomet mokyklinio amžiaus vaikai turi visą savaitę, laisvą nuo pamokų. Pasidovanoję išvyką į vieną populiariausių užsienio kurortų, įpusėjus balandžiui, galite nušauti du zuikius vie...
Įvykiai
juokdary išminčiaus širdim – uždangą nakties pakėlęs surinkęs karalių ašaras bėgantį laiką ir gėlą – nusimesk savo rūbą dulkėtą ir pabūk dar laimingas akimirksnį vėlų – kai visi užmiršo tave senojo teatro tyloj pasilikusį...   dar pabūk juokdary – dar iš laimės virpėdamas šok savo šokį – netikros mėnesienos šviesoj netikrų karalysčių karaliams...   Šį eilėraštį Birutė Mar parrašė lygiai prieš dvidešimt metų Teatro dienos proga. Birutė Mar – šiuo pavard...
Savivalda
Klaipėdos miesto savivaldybės taryba kovo 21 d. posėdyje pritarė Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos siūlymui 2019-uosius metus paskelbti Didžiojo elingo metais. Taip siekiama pažymėti Lindenau laivų statyklos 100 metų sukaktį. Lindenau laivų statykla yra pripažinta kultūros vertybe. Čia yra išlikę ne tik pastatai, bet ir unikalus technikos paveldas, o statyklos didysis elingas dominuoja miesto ir uosto centrinės dalies panoramoje. Didysis elingas –  ta...
Įvykiai
Kovo 26 d. Klaipėdos Kultūros fabrike visą dieną vyks „Mokomųjų bendrovių regioninė mugė" (MMB), kurios metus moksleivių komandos pristatys savo paslaugas, produktus ir verslo idėjas, o komisija rinks bei apdovanos geriausius.Ateinantį antradienį vyksianti mugė - atvira visuomenei, tad kviečiame dalyvauti, palaikyti jaunuosius verslininkus ir jų idėjas bei įsigyti mugės dalyvių prekes ar paslaugas. Paroda vyks  11 - 17 val.Regioninė mugė - tai mokomųjų ben...
Įvykiai
2019-ųjų „Sony“ pasaulinės fotografijos apdovanojimuose Lietuvos nacionalinį prizą pelnė klaipėdiškis fotografas Ruslanas Bolgovas, kuris konkurse dalyvavo su nuotrauka, pavadinta „Veidas“. Iš viso Pasaulinės fotografijos organizacija ir „Sony“ nacionalinius prizus įteikė fotografams iš 62 šalių visame pasaulyje. Ruslano Bolgovo fotografija „Veidas“ apdovanojimų vertinimo komisijos buvo pripažinta geriausia nuotrauka iš visų, kurias pateikė konkurse dalyva...