Amerikietiška svajonė virtuvėje – ranka pasiekiama ir Lietuvoje

Kiekvienas besisvečiuojantis Amerikoje greitai pastebi išskirtinius amerikiečių valgymo ir apsipirkimo įpročius. Kai kurie neatskiriami amerikietiškos virtuvės gardėsiai spėjo prigyti ir Lietuvoje – daugelis jau pamėgo sūrio pyragus, keksiukus ar klevų sirupu bei riešutų sviestu pagardintus įvairius patiekalus. Ilgą laiką už Atlanto viešėjusi ir amerikietiška virtuve besidominti maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė dalinasi pastebėjimais apie amerikiečių valgymo tradicijas bei tikros klasikos – amerikietiškų blynelių – receptu.

Klevų sirupas – Šiaurės Amerikos gintaras

Černę Amerikoje labiausiai nustebino platus paruoštų produktų, gaminant leidžiančių peršokti vieną ar kelis žingsnius, pasirinkimas: „Amerikoje tai įprasta dėl itin spartaus gyvenimo tempo. Pastebėjau, kad ten žmonės stengiasi apsipirkti „į priekį“, o lentynose daugiausiai galima rasti itin didelių produktų pakuočių, skirtų šeimoms arba vartoti ilgesnį laiką“.

Besilankant Amerikoje A. Černei teko paragauti daugelio tradicinių amerikietiškų patiekalų – nuo klasikinių Čikagos dešrainių iki garsiojo Niujorko sūrio torto. Visgi, kaip vienas gardžiausių amerikietiškų skonių jos šeimai atminty išliko amerikietiški blyneliai. Tiek stori ir purūs, patiekiami su klevų sirupu, tiek ploni, gausiai pagardinti kremu, uogomis ir milteliniu cukrumi.

„Klevų sirupas, vadinamas Šiaurės Amerikos regiono skystuoju gintaru, tinka ne tik prie blynų ar vaflių, bet ir kartu su obuolių pyragu arba kaip ledų ir kokteilių pagardas. Jis taip pat dažnai naudojamas kitų desertų – tortų, pyragaičių, pyragų ar pudingų gamybai“, - sako A. Černė.

Iš šios šalies maisto tinklaraštininkė taip pat parsivežė vieną mėgstamiausių pusryčių patiekalų – avižinę košę su bananu ir riešutų sviestu. Anot jos – šių trijų ingredientų skoniai idealiai dera tarpusavy, o dėl savo maistinių savybių suteikia daug energijos dienos pradžiai.

Na, o tam, kad net ir praūžus amerikietiškai savaitei kiekvienas, kada panorėjęs galėtų prisiminti amerikietiškos svajonės skonį, A. Černė dalijasi savo pamėgtu amerikietiškų blynelių receptu, idealiai tinkančiu lėtiems savaitgalio pusryčiams.

„Šių blynų tešla yra tirštesnė, dažnai jie yra formuojami gana dideli ir kepami ant silpnos ugnies. Nors jų tešla dažnai ruošiama su pienu, rekomenduočiau jį keisti raugintomis pasukomis – nuo to blyneliai taps dar puresni. Iškepus blynus tradiciškai sudedu į aukštą stirtą ir apšlakstau klevų sirupu. Šalia jų tinka ir gabalėlis sviesto“, - šypsosi maisto tinklaraštininkė A. Černė.

Ingredientai:

  • 1 ½ stiklinės (210 g) miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 1 arb. š. sodos
  • ½ arb. š. druskos
  • 2 valg. š. rudojo cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 ¼ stiklinės (310 ml) raugintų pasukų
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 60 g tirpinto sviesto

Pateikimui:

  • miltelinio cukraus
  • klevų sirupo
  • šviežių uogų

Paruošimo būdas:

  • Paruoškite blynų tešlą: dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Atidėkite į šalį;
  • Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite rudąjį cukrų, kiaušinius, raugintas pasukas, vanilės ekstraktą ir tirpintą atvėsintą sviestą. Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir gerai išmaišykite;
  • Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Į įkaitusią keptuvę dideliu šaukštu ar samteliu pilkite tešlą, formuodami blynelius. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 2 minutes, kol apatinė blyno pusė gražiai apskrus, o viršutinėje neapkepusioje blyno pusėje ims kilti burbuliukai. Atsargiai apverskite blynelius ir lygiai taip pat apkepkite kitą jų pusę;
  • Iškepusius blynus sudėkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę ar padėklą, kad sugertų riebalus;
  • Iškeptus blynelius apibarstykite milteliniu cukrumi, apšlakstykite klevų sirupu ir pagardinkite šviežiomis uogomis.

Skanaus!

KLEVŲ SIRUPAS AMERIKIETIŠKI BLYNELIAI ASTA ČERNĖ
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Šiandien MO muziejuje žurnalistai ir nuomonės lyderiai pirmą kartą išvydo „Lexus ES“ flagmano sedano prototipą, kuris 2019 metais pasieks Europą. Vilniuje pristatytas „Lexus ES“ – naujojo modelio prototipas Lietuvoje buvo demonstruojamas tik keletą dienų. 2019 metų sausį pasirodysiančio „ES“ modelio pagrindas – visiškai nauja platforma, suteikusi galimybę padidinti salono erdvę ir pagerinti automobilio valdymo savybes. Kaip teigia „Lexus Vilnius“ vadovas E...
Įvykiai
Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“ jau aštuntą kartą po visą Lietuvą skleidžia žinią – dalinkimės skaitymo šviesa ir dovanokime naujų knygų šalies bibliotekoms. Kasmet ši akcija iš naujo papildo bibliotekų lentynas ir skaitytojų gretas. Tačiau neretai bibliotekos turi vos vieną populiarios knygos egzempliorių, kurio eilėje po keletą mėnesių laukia dešimtys skaitytojų. Todėl šiais metais „Knygų Kalėdos“ k...
Įvykiai
Įvertinęs vienų iš geriausių aukštųjų mokyklų pasaulyje, tokių kaip Masačusetso technologijų institutas, Stanfordo, Honkongo ir Edinburgo universitetai, patirtį, Vilniaus universitetas (VU) dar daugiau dėmesio skirs bendrųjų studentų kompetencijų – kritinio mąstymo, analitikos, darbo komandoje, lyderystės ir kitų – ugdymui. Šis uždavinys šiais metais tapo universiteto strateginio plano dalimi. Pasak projekto grupės vadovo, karjeros projektų koordinatoriaus...
Sportas
Vilniaus „Ryto“ (8-2) komanda iškovojo pergalę uostamiestyje. Antroje rungtynių pusėje įsibėgėję sostinės krepšininkai 93:78 (23:24, 23:17, 27:14, 20:23) įveikė Klaipėdos „Neptūną“ (9-2).  Rungtynes vilniečiai pradėjo užtikrintai, o į priekį „Rytą“ vedė po 7 taškus pelnę amerikiečiai D.J. Seeley bei Dominique'as Suttonas. Antrojo kėlinuko pradžioje savo pirmuosius taškus „Betsafe-LKL“ pirmenybėse pelnė kroatas Rokas Stipčevičius, kuris patikimai vadovavo k...
Įvykiai
Žiema ne už kalnų ir nors jau pamiršome musių zyzimą, kovą su geliančiais uodais – nemalonūs ir namuose tikrai nelaukiami tarakonai žiemos miegu nemiega, o aktyviai drumsčia mums ramybę. Tarakonai – pavojingų ligų platintojai Ūsuotieji vabzdžiai kuria nešvaros įspūdį, jie potencialiai platina įvairius  ligų sukėlėjus. Kadangi tarakonai minta pačiu įvairiausiu organiniu maistu (dažniausiai atliekomis), jie perneša bakterijas ir ligų sukėlėjus. Jei tarakonai...
Laisvalaikis
Vieniems šeimos tradicijos yra bendros šventės ar aktyvios veiklos, o kitiems jos neatsiejamos nuo mamos ar močiutės sekmadieninių blynų kvapo. Šiandien modernias šeimų tradicijas kuria, jomis dalijasi socialiniuose tinkluose ir įkvepia kitus ne viena žymi Lietuvos šeima. Štai trijų vaikų tėtis, tinklaraštininkas Simonas Urbonas šią vasarą su šeima apkeliavo Lietuvą per 40 dienų, o buvusio krepšininko Arvydo Macijausko žmona, kūrybinės studijos „Džimba“ ch...
Sveikata
Mūsų odos ir plaukų grožis priklauso nuo to, kaip jais rūpinsimės. Ypač tai aktualu žiemą. Žiema – tikras išbandymas mūsų kūnui, o darganoti, šalti orai kaipmat nualina ir odą, ir plaukus. Taigi kaip šaltuoju metų laiku tinkamai puoselėti savo grožį? Kokios priemonės – pačios efektyviausios? 10 odos priežiūros patarimų šaltajam sezonui: Veido, o ir kūno odai plauti netiks karštas vanduo, sausinantis ją. Dušo srovė turėtų būti ne šiltesnė nei kambario tempe...
Įvykiai
Pirkėjų krepšeliuose lapkritį vis dažniau atsiduria mandarinai, o gruodį mandarinai tampa pačiu populiariausiu vaisiumi Lietuvoje. Mandarinų tiekėjai daugiausia darbo turi būtent nuo lapkričio iki sausio – šiuo laikotarpiu į parduotuves iškeliauja daugiausia šių sultingų ir kvapnių vaisių. O švenčių laukiantys lietuviai lukštena juos biuruose ir namuose – tuomet staiga pakvimpa Kalėdomis. Artėjant šaltajam sezonui, lapkričio mėnesį, mandarinų paklausa prad...
Įvykiai
Nusipirkai gėrimą – sumokėjai užstatą; pakuotę grąžinai – užstatą atgavai. Tiek su užstato sistema susiduriame mes. Bet šis paprastas 10 ct sumokėjimo ir atsiėmimo mechanizmas – tik ledkalnio viršūnė. „Užstato sistema sukurta taip, kad pagrindiniai jos grandžiai – eiliniam vartotojui – ji būtų kuo paprastesnė ir aiškesnė. Tuo metu tarp gėrimų gamintojų, pardavėjų ir USAD vykstančių procesų mastai gerokai didesni ir sudėtingesni“, – sako užstato sistemą adm...