Amerikietiška svajonė virtuvėje – ranka pasiekiama ir Lietuvoje

Kiekvienas besisvečiuojantis Amerikoje greitai pastebi išskirtinius amerikiečių valgymo ir apsipirkimo įpročius. Kai kurie neatskiriami amerikietiškos virtuvės gardėsiai spėjo prigyti ir Lietuvoje – daugelis jau pamėgo sūrio pyragus, keksiukus ar klevų sirupu bei riešutų sviestu pagardintus įvairius patiekalus. Ilgą laiką už Atlanto viešėjusi ir amerikietiška virtuve besidominti maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė dalinasi pastebėjimais apie amerikiečių valgymo tradicijas bei tikros klasikos – amerikietiškų blynelių – receptu.

Klevų sirupas – Šiaurės Amerikos gintaras

Černę Amerikoje labiausiai nustebino platus paruoštų produktų, gaminant leidžiančių peršokti vieną ar kelis žingsnius, pasirinkimas: „Amerikoje tai įprasta dėl itin spartaus gyvenimo tempo. Pastebėjau, kad ten žmonės stengiasi apsipirkti „į priekį“, o lentynose daugiausiai galima rasti itin didelių produktų pakuočių, skirtų šeimoms arba vartoti ilgesnį laiką“.

Besilankant Amerikoje A. Černei teko paragauti daugelio tradicinių amerikietiškų patiekalų – nuo klasikinių Čikagos dešrainių iki garsiojo Niujorko sūrio torto. Visgi, kaip vienas gardžiausių amerikietiškų skonių jos šeimai atminty išliko amerikietiški blyneliai. Tiek stori ir purūs, patiekiami su klevų sirupu, tiek ploni, gausiai pagardinti kremu, uogomis ir milteliniu cukrumi.

„Klevų sirupas, vadinamas Šiaurės Amerikos regiono skystuoju gintaru, tinka ne tik prie blynų ar vaflių, bet ir kartu su obuolių pyragu arba kaip ledų ir kokteilių pagardas. Jis taip pat dažnai naudojamas kitų desertų – tortų, pyragaičių, pyragų ar pudingų gamybai“, - sako A. Černė.

Iš šios šalies maisto tinklaraštininkė taip pat parsivežė vieną mėgstamiausių pusryčių patiekalų – avižinę košę su bananu ir riešutų sviestu. Anot jos – šių trijų ingredientų skoniai idealiai dera tarpusavy, o dėl savo maistinių savybių suteikia daug energijos dienos pradžiai.

Na, o tam, kad net ir praūžus amerikietiškai savaitei kiekvienas, kada panorėjęs galėtų prisiminti amerikietiškos svajonės skonį, A. Černė dalijasi savo pamėgtu amerikietiškų blynelių receptu, idealiai tinkančiu lėtiems savaitgalio pusryčiams.

„Šių blynų tešla yra tirštesnė, dažnai jie yra formuojami gana dideli ir kepami ant silpnos ugnies. Nors jų tešla dažnai ruošiama su pienu, rekomenduočiau jį keisti raugintomis pasukomis – nuo to blyneliai taps dar puresni. Iškepus blynus tradiciškai sudedu į aukštą stirtą ir apšlakstau klevų sirupu. Šalia jų tinka ir gabalėlis sviesto“, - šypsosi maisto tinklaraštininkė A. Černė.

Ingredientai:

  • 1 ½ stiklinės (210 g) miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 1 arb. š. sodos
  • ½ arb. š. druskos
  • 2 valg. š. rudojo cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 ¼ stiklinės (310 ml) raugintų pasukų
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 60 g tirpinto sviesto

Pateikimui:

  • miltelinio cukraus
  • klevų sirupo
  • šviežių uogų

Paruošimo būdas:

  • Paruoškite blynų tešlą: dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Atidėkite į šalį;
  • Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite rudąjį cukrų, kiaušinius, raugintas pasukas, vanilės ekstraktą ir tirpintą atvėsintą sviestą. Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir gerai išmaišykite;
  • Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Į įkaitusią keptuvę dideliu šaukštu ar samteliu pilkite tešlą, formuodami blynelius. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 2 minutes, kol apatinė blyno pusė gražiai apskrus, o viršutinėje neapkepusioje blyno pusėje ims kilti burbuliukai. Atsargiai apverskite blynelius ir lygiai taip pat apkepkite kitą jų pusę;
  • Iškepusius blynus sudėkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę ar padėklą, kad sugertų riebalus;
  • Iškeptus blynelius apibarstykite milteliniu cukrumi, apšlakstykite klevų sirupu ir pagardinkite šviežiomis uogomis.

Skanaus!

KLEVŲ SIRUPAS AMERIKIETIŠKI BLYNELIAI ASTA ČERNĖ
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Sportas
Vilniaus „Rytas“ nuo pat pirmųjų rungtynių minučių demonstravo pavyzdinę gynybą, kontroliavo situaciją ir iškovojo triuškinamą pergalę pusfinalio starte. Rezultatu 46:75 (10:17, 17:19, 12:20, 7:19) Vilniaus krepšininkai nugalėjo Klaipėdos „Neptūną“ bei pusfinalio serijoje iki 2 pergalių perėmė namų aikštės pranašumą. Dabartinis serijos rezultatas – 1:0, „Ryto“ naudai. Puikiai gynyboje rungtynių pradžioje žaidęs „Rytas“ po pirmojo ketvirčio pirmavo 17:10, o...
Gamta
Kenkėjų kontrolės ekspertai perspėja: vis labiau šylantys orai budina medieną graužiančius vabzdžius. Ūsuočiai, skaptukai, kinivarpos ir kiti medienos kenkėjai į gyventojų namus, sodybas atkeliauja su namams statyti skirta mediena, malkomis, taip pat mediniais baldais ar meno dirbiniais bei per pravirus langus, duris iš netoliese esančių miškų, parkų, kaimyninių užkrėstų pastatų. Medienos kenkėjai daro žalą ne tik mediniams baldams, menui iš medžio, tačiau...
Sportas
Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai sugrįžo į pergalių kelią. A lygos 11-ojo turo rungtynėse žalgiriečiai per trumpą atkarpą kėlinio pabaigoje įmušė tris įvarčius į „Atlanto“ vartus, o tai garantavo įtikinamą pergalę 3:0. Startinėje komandos sudėtyje treneris Marekas Zubas atliko du pasikeitimus. Vietoje Rolando Baravyko dešiniojo gynėjo poziciją užėmė Saulius Mikoliūnas, o gynybos viduryje Sigitą Olberkį pakeitė Mevlanas Adili.  Jau nuo pirmųjų minučių visa...
Laisvalaikis
Jei kalbame apie Niujorką, daugelis iš jūsų iškart galvoja apie Laisvės statulą ar Manheteno panoramą, o tie, kurie visada galvoja apie maistą pamato ir kitus dalykus šiame įspūdingame mieste ... Ar norėtumėte pats pasigaminti vieną iš garsiausių desertų: Niujorko sūrio pyragą? Tipiškas amerikietiškos tradicijos desertas, paruoštas su kvapniais sausainių pagrindais ir vynuogių kremu, pagamintu iš grietinėlės sūrio; tai iš tikrųjų yra pagrindinė sudedamoji...
Laisvalaikis
Turbūt daugelis žino, kad feta sūris yra neatskiriama graikiškos virtuvės dalis. Iš šio sūrio galima pagaminti daug patiekalų turint fantazijos. Siūlome jums nuostabaus skonio kepsnį, kuris tinka vegetarams ir tiems, kam atsibodo mėsos patiekalai, nori paįvairinti savo dienos meniu. Paprastai ir greit paruošiamas receptas padės kiekvienam, kuris neturi laiko ilgai sukiotis virtuvėje. Na, pabandom. Jums reikės: 600 gr fetos sūrio 1 kiaušinio 50 gr duonos dž...
Gamta
Savaitgalį,  balandžio 27 d., šalyje vykęs „Nacionalinis miškasodis 2019“ sukvietė beveik du tūkstančius gyventojų sodinti miško. Valstybinių miškų urėdijos miškininkai šiai dienai buvo paruošę apie 400 tūkst. eglės, pušies, ąžuolo, beržo ir kitų rūšių medžių sodmenų, kuriais buvo apsodinta bemaž 100 hektarų miško.  „Nacionalinis miškasodis 2019“ – tai jau kelerius metus iš eilės Lietuvos Respublikos ministerijos ir Valstybinių miškų urėdijos organizuojama...
Įdomu!
Paskutinį pavasario mėnesį visiems Zodiako ženklams patartina susikoncentruoti į socialinius santykius. Jų sėkmę darbe, kūrybos ir meilės srityje, net sveikatą lems gebėjimas bendrauti su kitais žmonėmis, įsiklausyti, suprasti ir atleisti. Mylėkite kitus ir save! AVINAS Gegužės mėnesį Avinui lengvai seksis rasti įtaigių žodžių savo mintims ir jausmams išreikšti. Tai bus palankiausias metas literatūrinei veiklai ir kūrybai. Jam seksis bendrauti su žmonėmis,...
Gamta
Žalingi šeimininko įpročiai atsiliepia ir augintiniams. Minint tarptautinę veterinarijos dieną, gydytojai veterinarai primena, kad šeimininkui rūkant neišvengiamai kenčia ir jo augintinis. „Užupio veterinarijos klinikos“ gydytojos veterinarės Ievos Kirchovaitės teigimu, augintiniams, gyvenantiems namuose, kur yra rūkoma, o patalpos yra dažnai prirūkytos, gali pasireikšti tokios ligos, kaip nosies navikai, plaučių vėžys, astma, bronchitas. Pasyvus rūkymas,...
Laisvalaikis
Kas niekada negręžė rankų, kad paruoštų šiuos minkštųjų bulvių pumpurus? Gnocchi, neginčytini ketvirtadienio pietų suverenitetai, bent jau sostinėje ir kai kuriuose centrinės Italijos regionuose. Norime pasidalinti receptu su jumis. Sužinokite, kaip paruošti bulvių gnocchi, šios minkštos pagalvėlės puikiai tinka bet kokiam prieskoniui, nuo klasikinio Sorrento padažo iki subtilaus ir kreminės spalvos sūrio ir špinatų užpilo ar gnocchi su 4 sūriais ir graiki...