Naujas požiūris į tradicijas: Rumšiškėse pristatyti trispalviai blynai

Vasario10 dieną Rumšiškėse praūžė Užgavėnių šventė, kurioje lankytojai ne tik galėjo prisidėti prie žiemos varymo iš kiemo pramogų, bet ir paraugauti trispalvių blynų. Gausus blynų ragautojų būrys patvirtino, kad blynai – lietuvių mėgstamas valgis. Pasak maisto tinklaraštininkės Astos Černės, modernėjantys receptai, atsižvelgiant į sveiką gyvenseną, rodo, kad blynai iš lietuvių virtuvės niekur nedingsta. O drauge tai ir puiki priemonė atšvęsti valstybės atkūrimo100-metį.

Pasak etnologų, blynų valgymas Užgavėnių metu siekia apeiginius Saulės ritualus, kai paskutinės sočios vakarienės metu buvo palydima žiema ir pasitinkamas pavasaris. Šiandien jie dažniau jie ruošiami kaip šeimos patiekalas ir toliau nepraranda populiarumos ir reikšmės.

Sveikesni blynai be didelių pastangų

Maisto blogo „Saulėta virtuvė“ autorės Astos Černės manymu, blynai – tai šiltus prisiminimus žadinantis patiekalas. Nors sveika gyvensena į autorės šeimą atkeliavo drauge su kūdikio gimimu, maisto blogerė teigia, kad svarbiausia išlaikyti balansą. Todėl šio valgio iš savo raciono neišmeta. Autorė su skaitytojais neretai dalijasi sveikesniais produktais praturtintų blynų receptais. Blynai jų šeimoje – tai brangios akimirkos drauge.

„Po vaikelio gimimo šeimoje į mitybą stengiamės žvelgti sąmoningai, todėl greta išaugusio dėmesio sveikesnei mitybai, suprantame ir tai, kad gyvenime reikalingi ir tortai, ir blynai. Taip į mūsų rutiną sekmadieniais atkeliavo blynų kepimo tradicija. Juos kepame nesilaikydami griežtos sveikos mitybos piramidės, tačiau stengiamės išlaikyti balansą. Tradicinius ingredientus keičiame, papildome sveikesniais produktais.

Naudojame kvietinius miltus, tačiau dalį jų kartais keičiame iki miltų sumaltomis avižomis ar avižiniais dribsniais. Kepimui renkamės kokosų aliejų, pieno produktus be laktozės, įmaišome sveikesnių ingredientų kaip sėklos, linų sėmenys, kokosų drožlės. Praktikuojame savų uogų šaldymą žiemai. Tai lyg sveikesni pasirinkimai be kraštutinumo“, - teigia pašnekovė.

A. Černė paįvairinimui siūlo išmėginti blynų kepimą orkaitėje, nes tai nekasdienis, bet lengvai paruošiamas ir greitas variantas. Maisto blogerė sako, kad reikia standartinės blynų tešlos, kurią pilame į kepimo formą. Kad blynai būtų sultingesni, puresni, būtina pridėti vaisių, pavyzdžiui, obuolių, sezono metu persikų, nektarinų. Tai yra geras pasirinkimas tuomet, kai stovėti prie keptuvės nėra laiko.

Modernūs receptai iš prisiminimų

Blynus kepti galima ir iš daržovių – cukinijų, burokėlių, brokolinių, žiedinių ar baltojo gūžinio kopūsto bei daugelio kitų įvairių daržovių. Šie receptai į A. Černės virtuvę atkeliavo iš vaikystės prisiminimų. Nors receptūra ar ingredientai modernėja, pasak pašnekovės, blynų valgymas daugelio atmintyje iškyla kaip šilti vaikystės prisiminimai, kuriuos norisi perduoti ir savo vaikams.

„Maistas, mano manymu, yra susijęs su emocijomis ir prisiminimais. Manau, kad blynai – ypatingai emocijas keliantis valgis. Aš pati, kaip ir neabejoju daugelis žmonių, prisimenu vaikystėje mamos ar močiutės pusryčiams kepamus blynus. Blynai savyje neša žinutę apie jaukų laiką su šeima. Ir savo šeimose norisi kurti prisiminimus, kurie ateityje žadintų nostalgiją mūsų vaikams. Tai nejučiomis perduodama tradicija iš kartos į kartą. Mūsų namuose tai yra vienas iš jaukių ritualų, kai visi susiburiame prie stalo. Blynais nedažnai vaišiname savo svečius, todėl šiais laikais jie tapo šeimos valgiu“, – blynų tradicijomis dalijasi pašnekovė.

Jie gali būti ir trispalviai!

Kodėl pusryčiai negali žaismingai priminti ir apie brangias valstybines sukaktis? Mintis, paruošti trispalvius blynų mišinius, gimė „Malsenos“ komandai. Juos išbandyti galės kiekvienas, norintis originaliai paminėti valstybės atkūrimo 100-tį.

„Mums, kaip lietuviškai įmonei, svarbu grąžinti lietuviškas tradicijas į šeimas per gaminimą kartu, žaismingesnę, sveikesnę mitybą, dėmesį savo vaikams. Todėl pagalvojome, kodėl toks pusryčių patiekalas, kaip blynai negalėtų asocijuotis ir su istorine mūsų valstybės patirtimi. Tai puiki priemonė sužadinti vaikų smalsumą, kitaip papasakoti apie valstybės simbolius ir tradicijas. Su šia idėja prisidėjome prie visuotinai inicijuoto Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 100-mečio projekto.

Taip pat daržovių nemėgstančių vaikų tėvams trispalviai blynai yra puiki išeitis savo atžalas sudominti ir paskatinti jų paragauti kita forma. Mat norėdami gaminti sveikatai palankesnius produktus, blynus nudažėme natūraliomis spalvomis. Eksperimentų būdu rinkomės daržovinius produktus, kurie tiktų reikalingoms spalvoms išgauti. Raudonai spalvai pasirinkome burokėlius, žaliai – špinatus, o geltonai – morką ir ciberžolę. Šie ingredientai blynams suteikia ir švelnaus daržovinio poskonio“, – apie idėjos užuomazgas pasakoja „Malsena“ rinkodaros vadovė K. Migonė.

Pozityvus požiūris į šventes

Trispalviai blynai pristatyti ir per Užgavėnių šventę Rumšiškėse, kur „Malsena“ atstovai tai pat pastebi visuotinį pozityvumą ir besikeičiantį požiūrį į valstybines šventes. Žmonės vis dažniau renkasi jas minėti žaismingai ir originaliai.

„Socialiniuose tinkluose vykdome akciją, kurios metu iš trispalvių blynų dėliojame istorinius faktus. Matydami sekėjų reakcijas į valstybės šimtmečio minėjimo žaidimus, suprantame, kad tai jiems svarbu. Šiemet džiaugiamės visuotiniu pozityviu požiūriu į valstybinių švenčių šventimą. Juntamas labai teigiamas pasididžiavimas savo tauta ir noras švęsti linksmai“, – teigė K. Migonė.

blynai, užgavėnės, Rumšiškės
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
Prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai” jau keturioliktąjį kartą pakvietė susipažinti su festivalio programa, svečiais bei pakalbėti apie prancūzišką kultūrą. Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Jean-Marie Sani atskleidė, kad šiais metais be pagrindinės programos žiūrovai galės išvysti ir dvi retrospektyvas. Režisieriaus, lyginamo su Alfredu Hitchcock'u,  Henri-Georges'o Clouzot filmų retrospektyva bei, aktorės, kuriai pernai būtų suėję 80 metų, Rom...
Laisvalaikis
Vandeniui – egzotiškos jūrų gėrybės, Jaučiui – šviežios daržovės, Liūtui – gerai keptas bei sotus antrekotas, Mergelei – lengvas sveikuoliškas užkandis, o Šauliui – itališkos virtuvės gardėsiai. 2019-ieji Kiaulės metai žada skalsius bei sočius metus, todėl pabandykime prie vieno stalo susodinti visus 12 Zodiako ženklų ir pažiūrėkime, kokį maistą jiems patariama rinktis šiemet.   Aviną valdo ugnis, todėl aštrus maistas šiemet ne tik atneš sėkmę ir gerą savi...
Įvykiai
Laisvės gynėjų diena – sausio 13 d. minima Lietuvos atmintina diena. Keliama Lietuvos valstybės vėliava. 1991 metais šią dieną įvykęs masinis taikus Lietuvos piliečių pasipriešinimas Sovietų Sąjungos vadovybės bandymui jėga paimti į savo rankas Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą, Parlamento pastatą ir kitus valstybiniam perversmui reikšmingus objektus, perimti jų kontrolę. Užimti atvyko specialiai parengta, sunkiąja karine...
Laisvalaikis
Oficialiai patvirtinta – Jurgis Didžiulis ir Erica Jennings kartu sieks atstovauti Lietuvai „Eurovizijos“ konkurse. Žinomų dainininkų pora šiandien publikai pirmą kartą pristato gyvai atliktą bendrą savo dainą „Sing!“, su kuria ketina užkariauti populiariausio dainų konkurso pasaulyje žiūrovų simpatijas. „Tikime savo potencialu, nes daina „Sing!“ yra galinga, kaip galinga yra pati idėja ir galingas yra visas sumanymas. Daina gali labai daug. Ji tampa dar g...
Įvykiai
Vitalija Mockevičiūtė, sausio 11 dieną švenčianti penkiasdešimtmetį, yra viena iš įdomiausių viduriniosios kartos aktorių. Iš pažiūros lyg ir niekuo neišsiskirianti, ji savyje slepia neįkainojamą aktorystės talentą. Šiandien ją galima pavadinti talentingiausia komedinio amplua aktore. Būti komiku, kai pasaulis nejuokingas, nėra paprasta. Tam reikalingas neįtikėtinas budrumas aplinkai, pastabumas mažiausiai detalei ir, svarbiausia, apsiskaitymas, be kurio j...
Įvykiai
„Wizz Air“, sparčiausiai auganti aviakompanija Europoje, skelbia žiemos išpardavimą ir siūlo 20 proc.* pigesnius šiandien užsakytus skrydžius. Vietas skrydžiui galima rezervuoti bendrovės interneto svetainėje arba naudojantis „Wizz Air“ mobiliąja programėle. Pasiūlymas galioja iki kovo mėnesio pabaigos.  Žiemos sezonui beveik įpusėjus atsipalaiduoti norintiems keleiviams, kuriems nusibodo stingdanti temperatūra, šiandien puiki proga pasinaudoti „Wizz Air“...
Įvykiai
Minint prieš dvidešimt aštuonerius metus iškovotą pilietinę pergalę prieš agresorių, 2019 metų sausio 11 d. lygiai 8.00 valandą ryto visoje Lietuvoje languose dešimčiai minučių bus uždegamos vienybės, pergalės ir atminties žvakutės. Virš 1500 mokyklų, valstybės institucijų, įstaigų ir organizacijų Lietuvoje ir užsienyje jau atsiliepė į Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kvietimą  dalyvauti Laisvės...
Laisvalaikis
Pagal šiais laikais paplitusią versiją, vos gimus Jėzui Kristui ir danguje suspindus Betliejaus žvaigždei, jį aplankė trys Rytų karaliai, ir kiekvienas iš jų atnešė jam po dovaną. Iš tiesų Naujajame testamente rašoma, jog į Jeruzalę atvykę išminčiai iš Rytų – jie ieškoję apytiksliai dvejų metų berniuko, kuriam gimus danguje įsižiebė žvaigždė, judėjusi per dangų ir vedusi juos link Jėzaus Kristaus namų.  Manoma, jog iš tiesų išminčiai buvo astrologai. Stebė...
Įvykiai
Technologijų pasaulis yra nenuspėjamas. Tai, kas kartais atrodo sunkiai įsivaizduojama, vieną dieną netikėtai gali atkeliauti į kiekvieno iš mūsų namus. Kasmet sulaukiame naujų technologinių sprendimų, kurie neabejotinai pakeičia mūsų kasdienį gyvenimą, todėl pažvelkime, kokia ateitis mūsų laukia. Pristatome ryškiausias ateinančių 2019 metų technologines tendencijas. 5G era Ekspertų teigimu naujos kartos mobiliojo interneto 5G ryšys yra net iki 100 kartų g...